Trajectcontrole op de N313 in Staden eind dit jaar actief

Door Bert Maertens op 22 juni 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

De geplande trajectcontrole op de Provinciebaan  in Staden wordt eind dit jaar operationeel. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

 

De Vlaamse Regering besliste begin dit jaar om 21 nieuwe trajectcontroles uit te rollen langs gewestwegen in Vlaanderen. De verschillende locaties werden bepaald op basis van de meest recente ongevallendata en gereden snelheid. “Eén van de geselecteerde zones voor trajectcontrole situeert zich op de Provinciebaan in Staden. Op dit traject gebeurden er tussen 2014 en 2018 18 ongevallen waarbij er 23 lichtgewonden, drie zwaargewonden en twee dodelijke slachtoffers vielen”, weet Bert Maertens.

 

Trajectcontrole meet 900 meter

Intussen werd er een formeel akkoord bereikt tussen de Vlaamse overheid en de  gemeente Staden.  “De trajectcontrole omvat 900 meter en situeert zich op de N313 tussen kilometerpunten 13.10 en 14.10. De doorlooptijd voor een dergelijk project is normaal gezien zes maanden. Dat betekent dat de trajectcontrole in het laatste kwartaal van 2020 in werking zal treden”, weet Bert Maertens.

 

Aantal ongevallen moet dalen

Gemeenteraadslid Lies Matton van N-VA Staden reageert alvast tevreden. “Overdreven snelheid speelt een grote rol bij dodelijke ongevallen in West-Vlaanderen. Cijfers  tonen aan dat er in West-Vlaanderen bij 34 procent van de ongevallen sprake is van onaangepaste snelheid, 72 procent gebeurde bovendien op een recht stuk. De trajectcontrole moet er voor zorgen dat chauffeurs hun snelheid aanpassen op dit gedeelte van de Provinciebaan”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is