Trajectcontroles op de N32 in Zedelgem en Torhout eind dit jaar in werking

Door Bert Maertens op 17 juni 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

De twee geplande trajectcontroles langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem en de Bruggestraat in Torhout zullen eind dit jaar operationeel zijn. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

 

De Vlaamse Regering besliste eind dit jaar om 21 nieuwe trajectcontroles uit te rollen langs Vlaamse gewestwegen. De verschillende locaties werden bepaald op basis van de meest recente ongevallen en gereden snelheid. Twee van de geselecteerde zones liggen langs de N32 in Zedelgem en Torhout.

 

Eerste traject omvat 1,2 kilometer

De eerste trajectcontrole situeert zich in de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Op het geselecteerde traject gebeurden er tussen 2014 en 2018 maar liefst 30 ongevallen waarbij er 35 lichtgewonden, één  zwaargewonde en twee dodelijke slachtoffers vielen. “Intussen werd een formeel akkoord bereikt tussen de Vlaamse Overheid, de gemeente Zedelgem en politiezone Het Houtsche.  De trajectcontrole omvat 1,2 kilometer en strekt zich uit van kilometerpunt 10,4 tot 11,6. De doorlooptijd voor een dergelijk project is normaal gezien zes maanden. Dat betekent dat de trajectcontrole in het laatste kwartaal van 2020 in werking zal treden”, weet Bert Maertens.

 

Afstand van 4,5 kilometer

De tweede zone situeert zich op diezelfde N32 en strekt zich uit over de gemeentes Zedelgem en Torhout. “Deze trajectcontrole omvat in totaal 4,5 kilometer. De twee camera’s situeren zich op de kilometerpunten 12,6 en 17,1 en meten zo de snelheid van chauffeurs tussen de Bruggestraat in Torhout en de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Op dit traject gebeurden er tussen 2014 en 2018  35 ongevallen met in totaal 33 lichtgewonden, 8 zwaargewonden en één dodelijk gewond slachtoffer. Ook voor deze trajectcontrole werd er een akkoord afgesloten tussen de Vlaamse Overheid, de twee gemeentes en de betrokken politiezones. Dit project zal eveneens eind dit jaar actief zijn”, verduidelijkt Maertens.

 

N-VA Zedelgem en N-VA Torhout reageren tevreden

Voor de twee trajectcontroles die in beide rijrichtingen werken, wordt twee keer 150 000 euro vrijgemaakt. Niko Larock, voorzitter van N-VA Zedelgem en Eva Maes, voorzitter van N-VA Torhout reageren tevreden. ”Overdreven snelheid speelt een grote rol bij dodelijke ongevallen in West-Vlaanderen. Cijfers van de provincie tonen aan dat er bij 34 procent van de ongevallen sprake is van onaangepaste snelheid, 72 procent gebeurde bovendien op een recht stuk. De trajectcontroles moeten er voor zorgen dat chauffeurs hun snelheid aanpassen en het aantal ongevallen daalt op de N32 in Zedelgem en Torhout”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is