Op het kruispunt van de Natiënlaan en de Kalveetdijk gebeurden tussen 2015 en 2017 acht ongevallen. “Hoog tijd dus voor een herinrichting”, stelt Bert Maertens. “De minister bevestigde me dat de werken nog dit jaar starten. Er komt een ongelijkgrondse kruising: bovenaan een rotonde voor gemotoriseerd verkeer en onderaan een kruising voor fietsers en voetgangers. Het aanbestedingsbedrag voor de werken bedraagt 8.715.000 euro.”

Samen met de herinrichting van de N34 wordt ook het tweede gevaarlijke punt in Knokke-Heist nog dit jaar weggewerkt: het kruispunt van de Elisabethlaan met de Krommedijk. Bert Maertens: “De werken hiervoor starten normaliter op 2 maart 2020. Voor de werfinrichting worden de verkeerslichten tijdelijk buiten gebruik gesteld. In de toekomstige situatie komen er wel weer verkeerslichten, die zoveel mogelijk conflictvrij worden geregeld. De oversteekplaats voor fietsers komt op een verkeersplateau, waardoor de zichtbaarheid en veiligheid verhoogt.”

N-VA Knokke-Heist reageert tevreden

Cathy Coudyser, N-VA-fractieleider in Knokke-Heist en collega van Bert Maertens in het Vlaams Parlement is blij dat beide werken nog in het voorjaar van 2020 van start gaan. “Met de aanleg van de nieuwe rotonde in de Natiënlaan komt er eindelijk een oplossing voor een van de gevaarlijkste kruispunten in onze provincie. En ook het tweede zwarte punt in Knokke-Heist is bijna verleden tijd. Het zal de verkeersveiligheid in onze kustgemeente gevoelig verhogen en daar kunnen we enkel tevreden mee zijn”, besluit Coudyser.