De Vlaamse Regering besliste op 21 april 2022 om 43 nieuwe trajectcontroles, 8 nieuwe roodlichtcamera’s en 6 nieuwe snelheidscamera’s  te plaatsen op gewestwegen in Vlaanderen. Vier van die nieuwe trajectcontroles komen in Oostkamp waarvan drie langs de N50 en één langs de N368.

24 ongevallen tussen 2015 en 2019

“De eerste twee locaties situeren zich in de Kortrijksestraat. De eerste trajectcontrole komt tussen de Veldhoekstraat en de Terluchtstraat. De tweede installatie zal de snelheid controleren tussen de grens met Zwevezele en het kruispunt met de Sint-Elooistraat en Proosdijstraat. De derde trajectcontrole langs de N50 komt in de Brugsestraat, op de ring rond Oostkamp. Langs de Proosdijstraat (N368) zullen camera’s de snelheid registreren tussen het kruispunt met de N50 en de Scharestraat. De trajectcontroles zijn meer dan nodig want in de vier zones samen gebeurden er tussen 2015 en 2019 in totaal 24 ongevallen. Daarbij vielen er 32 licht- en twee zwaargewonden”, weet Maertens.

Vlaams Gewest financiert beide installaties

Tijdens een plaatsbezoek zullen de exacte locaties van de beide trajectcontroles definitief bepaald worden. De installaties zullen in beide rijrichtingen werken en zijn tegen de zomer van 2023 operationeel. Het Vlaamse Gewest staat in voor de financiering van de vier trajectcontroles. De raming van de kostprijs bedraagt voor elke installatie 160.000 euro.

N-VA Oostkamp reageert tevreden

Robin Declerck, voorzitter van N-VA Oostkamp reageert opgetogen. “Voor onze partij is verkeersveiligheid een absolute prioriteit.  Verschillende wegen in Oostkamp zijn momenteel onveilig omdat er geen of amper scheiding is tussen het fietspad en de rijbaan. Het is daarom goed dat er verschillende nieuwe trajectcontroles komen. Die zullen er voor zorgen dat chauffeurs hun snelheid matigen en aan de verkeersregels houden. Tegelijk kunnen automobilisten zich in harmonie met de zwakke weggebruikers blijven verplaatsen in het verkeer. Want ook een vlotte doorstroming is voor de N-VA belangrijk”.