Vivaldi moet Vlaanderen boven zetten in strijd tegen Franse windmolens

Door Sander Loones, Bert Maertens op 25 juni 2021, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Noordzee

Een gigantisch windmolenpark wordt gepland voor de Franse kust van Duinkerke met grote schade voor onze economie, ecologie en toerisme als gevolg. Op lokaal, regionaal en nationaal niveau dringen alle partijen van oppositie en meerderheid al een ganse tijd aan om hiertegen te protesteren en de nodige acties te ondernemen. De federale regering beslist nu om naar de rechtbank te stappen tegen dit nieuwe windmolenpark. “Een uitstekende zaak”, reageren N-VA-parlementsleden Sander Loones en Bert Maertens. “Maar naast juridische druk moeten we ook de politieke druk opvoeren. Premier De Croo moet Vlaanderen boven Frankrijk zetten.”

Tot 46 gigantische windmolens zouden worden geplaatst voor Duinkerke, vlakbij de grens naast onze Vlaamse kust. De molens behoren tot de grootste te wereld (tot 300 meter hoog) en zouden op die locatie het toerisme aan de Westkust en onze economie in het geheel schade toebrengen. “Frankrijk wil die molens net op onze historische vaarroutes bouwen. Niet toevallig, want zo bevoordelen ze hun Duinkerkse haven. De nadelen zijn voor onze havens van Zeebrugge, Oostende en Nieuwpoort en de schepen en vissersboten die van en naar onze havens varen. Deze vaarroute wordt overigens ook door de pleziervaart frequent gebruikt”, reageert Bert Maertens. “Bovendien zullen de reusachtige windmolens het mooie zeezicht van bewoners en toeristen aan onze Westkust verkwanselen. En er is de schade aan ons natuurgebied ‘De Vlaamse Banken’ op zee. Hoe groen is windenergie, wanneer het een gigantische negatieve milieu-impact veroorzaakt? Al deze gevolgen kunnen we vermijden wanneer het windmolenpark dieper in de Noordzee wordt gerealiseerd, wat technisch perfect mogelijk is.”

Politieke druk uitoefenen op Frankrijk

Dat nu juridische stappen worden ondernomen tegen het Franse windmolenpark, is een goede zaak. “Mooi”, stelt Sander Loones. “Maar laat niet enkel rechters en de Europese commissie hierover oordelen. We moeten ook politiek de druk zelf opvoeren. Premier De Croo investeert fors in zijn banden met Parijs. Zijn eerste buitenlandse bezoek? Dat was naar Frans president Macron. Het wordt tijd dat die politieke linken renderen. Dat De Croo ze gebruikt om Vlaanderen te versterken. Hier willen wij dat Frankrijk van positie verandert, maar in andere lopende dossiers is Frankrijk vragende partij. Wel, laat ons dat uitspelen. Als zij hier niet schuiven, moeten wij andere punten van hun wenslijstje durven blokkeren. Laat ons het even sterk spelen als Parijs, niet enkel in de rechtbank maar ook politiek.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is