Vlaanderen investeert in veilige schoolroutes in Oostkamp

Door Bert Maertens op 27 juni 2022, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

De Vlaamse overheid verleent subsidies voor de aanpak van vier knelpunten op schoolroutes in Oostkamp. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). “Een knelpunt op de route naar Vrije Basisschool De Sprong is eind vorig jaar al aangepakt. In augustus komen er ook ingrepen ter hoogte van de Sint-Elooisstraat 102. Daarnaast lopen er momenteel twee studies om de verkeersveiligheid te verbeteren ter hoogte van de Albrecht Rodenbachstraat 42 en de Kortrijksestraat 174. Met deze subsidies wil de Vlaamse Regering meer kinderen en jongeren in Oostkamp veilig op de fiets”, stelt Maertens.

De Vlaamse Regering wil samen met lokale besturen prioritair werk maken van veilige schoolroutes, zowel op gewestwegen als op gemeentewegen. Ze maakt 30 miljoen euro subsidiemiddelen vrij om knelpunten aan te pakken. Vlaanderen subsidieert projecten voor maximaal 50 procent, met een plafond van 100.000 euro per schoolroute. Uit de verschillende subsidieaanvragen selecteerde het Agentschap Wegen en Verkeer ook vier projecten in Oostkamp. 

Fietslogo’s op de route richting De Kiem

“In de Sint-Elooistraat ter hoogte van huisnummer 102 worden er fietslogo’s voorzien. Dit knelpunt ligt op de route richting Vrije Basisschool De Kiem in Ruddervoorde. Omdat er rekening wordt gehouden met andere werken in de buurt,  zal dit ten vroegste in augustus van dit jaar gebeuren. Verder lopen er momenteel streefbeeldstudies voor twee knelpunten langs de N50 op de route naar verschillende scholen in het centrum van Oostkamp. De twee locaties bevinden zich ter hoogte van de Albrecht Rodenbachstraat 42 en de Kortrijksestraat 174. Uit de resultaten van de studies zal moeten blijken welke maatregelen de verkeersveiligheid kunnen verbeteren en of ze in aanmerking komen voor zogeheten quick wins”, verduidelijkt Maertens.

Zone 30 richting Vrije Basisschool De Sprong

Het vierde knelpunt bevindt zich langs de N368  ter hoogte van de Kortrijksestraat 397 en ligt op de route van en naar Vrije Basisschool De Sprong. Daar werd eind vorig jaar al een zone 30 gerealiseerd en accentverlichting geplaatst. Voor deze werken werd een bedrag vrijgemaakt van 27.200 euro. Robin Declerck, fractieleider en voorzitter van N-VA Oostkamp reageert tevreden: “Zoals iedereen weet is verkeersveiligheid een topprioriteit voor onze lokale N-VA-afdeling. We kunnen dus alleen maar toejuichen dat de Vlaamse overheid opnieuw haar portefeuille open trekt voor onze gemeente en zo investeert in meer veiligheid langs verschillende schoolroutes.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is