
Meer dan tien jaar daalde de hoeveelheid afval langs de gewest- en snelwegen in Vlaanderen gestaag. Tot vorig jaar. In 2024 moest het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ruim een kwart meer afval opruimen dan het jaar ervoor. Het probleem situeert zich vooral op specifieke hotspots, waar mensen naartoe trekken om hun bouwafval, hun grofvuil of huishoudelijk afval te dumpen. “Het opruimen van sluikstort langs gewestwegen en snelwegen kostte de Vlaamse belastingbetaler vorig jaar ruim 3,4 miljard”, zegt Maertens. “Dat is echt weggesmeten geld. Die centen uit de middelen voor infrastructuur en mobiliteit kunnen we veel beter spenderen aan het onderhoud van onze wegen en fietspaden, bijvoorbeeld. Sluikstorters sturen de facto hun afvalfactuur naar de Vlaamse belastingbetaler. Dat is totaal asociaal gedrag en we moeten daar hard tegen optreden.”
Meer camera’s
Maertens wil dat de Vlaamse regering investeert in extra camera’s voor extra hotspots verspreid over gans Vlaanderen. Maertens: “Op de snelwegparking in Peutie installeerde de Vlaamse overheid in 2020-2021 camera’s en werden sensibiliserende informatieborden geplaatst om chauffeurs te waarschuwen. Overtreders werden vervolgens gestraft met een GAS-boete én een factuur voor het opgeruimde afval. Dat proefproject toonde pijlsnel succes: het afval dat er opgeruimd werd daalde er fors én er was ook geen sprake van een verschuiving naar andere sluikstortlocaties in de brede omgeving. Helaas kwam er onder de vorige minister geen navolging op andere locaties.”
Dat is anders met Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA). Zij antwoordde woensdagnamiddag positief op de vraag van Maertens naar extra camera’s voor meer sluikstortlocaties langs snel- en gewestwegen. Ze beloofde daarvoor de nodige middelen vrij te maken in het investeringsplan voor de komende jaren, dat voor de zomer wordt voorgelegd aan de regering en het Vlaams Parlement.
Handhaving in eigen hand
Ook de handhavingsmogelijkheden voor de Vlaamse overheid zelf worden binnenkort uitgebreid. Vandaag zijn er tien gewestelijke toezichthouders die een proces-verbaal kunnen opstellen wanneer ze op heterdaad kunnen betrappen, ofwel wanneer ze tot identificatie kunnen overgaan op basis van achtergelaten sporen. Verbaliseren op basis van camerabeelden mogen die toezichthouders vandaag wettelijk gezien nog niet. Vanaf april 2026 zal dat wel mogelijk worden, doordat AWV vanaf dan toegang krijgt tot het Vlaams handhavingsplatform en niet langer afhankelijk zal zijn van de politie.
“Ik ben heel tevreden dat de minister budget vrijmaakt voor extra camera’s en dat de Vlaamse overheid zelf zal kunnen handhaven op basis van de gemaakte beelden. Dat zal ongetwijfeld positieve resultaten opleveren in de strijd tegen de compleet asociale sluikstorters”, besluit Maertens.