In 2017 startte de Vlaamse overheid met de herinrichting van de Ringlaan in Wenduine tussen Drift en de Manitobahelling. Ondergronds komt er gescheiden riolering. Bovengronds komt er een nieuwe rotonde, veilige fietspaden en nieuwe oversteekplaatsen. Op vraag van de gemeente De Haan en Farys komt er ook een randparking tussen de Noordzeelaan en de Manitobastraat. “In het najaar van 2018 stelde Vlaanderen ernstige problemen vast met de aangelegde riolering en legde het de werken stil. In februari 2020 stopte de samenwerking met de aannemer. Intussen volgde de aanstelling van een nieuwe aannemer en werden een aantal herstellingen uitgevoerd”, weet Bert Maertens.

Geen werken tijdens de zomervakantie

Zo is de rotonde ter hoogte van De Smet de Naeyerlaan met de Ringlaan al aangelegd. Ook een deel van de Driftweg tussen de N34 en Leopold-II-Laan is intussen vernieuwd. De Vlaamse overheid zet nu ook de rest van het project verder en hervat de resterende werken op 1 september. Bert Maertens: “Die werken duren in totaal 450 werkdagen en worden in drie uitvoeringsperiodes en één vrije fase opgesplitst. Elke uitvoeringsperiode start op 1 september en moet klaar zijn tegen de eerstvolgende 30 juni. In juli en augustus wordt er omwille het kusttoerisme niet gewerkt. Voor de afwerking van het project blijft het oorspronkelijke  budget van 5,614 miljoen euro uit 2017 beschikbaar. Voor de meerkost van de herstellingswerken voorziet Vlaanderen in een extra bedrag van 900.000 euro.”

Dit zijn de drie uitvoeringsperiodes:

  • Uitvoeringsperiode 1: Ringlaan van Langestraat tot en met kruispunt Tennislaan
  • Uitvoeringsperiode 2: Ringlaan vanaf Tennislaan (uitgezonderd het kruispunt) tem kruispunt Kervijnlaan
  • Uitvoeringsperiode 3: Ringlaan vanaf Kervijnlaan (uitgezonderd kruispunt) en  Driftweg
  • Vrije fase: Parking Manitoba. Deze fase kan starten in één van de drie uitvoeringsfases en dient afgewerkt te worden tegen de eerstvolgende zomervakantie

Burgemeester reageert opgelucht

Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan en eveneens Vlaams volksvertegenwoordiger (N-VA), dankt zijn collega Bert Maertens voor de inspanningen. “Dit dossier is een doorn in het oog van onze bevolking en zorgde al voor heel wat hinder. Het kostte dan ook bijzonder veel inspanningen om de zaken weer vlot te trekken en de Vlaamse overheid ervan te overtuigen om een extra budget van 900.000 euro vrij te maken. Dat is nu dus gelukt”, zegt Wilfried Vandaele.