De fel geplaagde Zwaantjesbrug krijgt een cameradetectiesysteem dat de hoogte meet van alle voertuigen. Wanneer een voertuig de hoogte overschrijdt, geeft een LED-bord een waarschuwing. “Chauffeurs die uit Waregem komen, krijgen het signaal ze een omleiding moeten volgen. Wie vanuit Oostrozebeke komt, krijgt de melding dat hij de eerstvolgende straat linksaf moet en moet om keren. Wanneer iemand toch doorrijdt, registreert een ANP-camera de nummerplaat. Zo kan de chauffeur opgespoord worden om de eventuele kosten te vergoeden bij schade aan de brug of bij het opruimen van ladingverlies”, weet Maertens.

Wielsbeke en Oostrozebeke betalen elk een tiende

Voor de aankoop van het hoogtedetectiesysteem is een bedrag gereserveerd van 300 000 euro. Het is de bedoeling dat de gemeentes Wielsbeke en Oostrozebeke elk 30 000 euro bijdragen. De Vlaamse Waterweg en het Agentschap Wegen en Verkeer nemen elk de helft van het resterende bedrag voor hun rekening.  

Geen gevaar voor stabiliteit van de brug

De afgelopen jaren liep de onderzijde van de Zwaantjesbrug schade op door verschillende aanrijdingen van te hoog geladen vrachtwagens. Begin september vonden daarom herstellingswerken plaats aan de brug in Wielsbeke. Eind september liep het echter opnieuw fout toen een chauffeur met graafmachine met kraanarm tegen de brug reed. De pas herstelde brug liep opnieuw betonschade op aan een gedeelte van de liggers. “Uit het schaderapport blijkt wel dat er geen acuut gevaar is voor de stabiliteit van de brug en de veiligheid van de weggebruikers. Zodra het nieuwe hoogtedectectiesysteem is geïnstalleerd, volgt de herstelling van de brug. De kostprijs hiervoor wordt momenteel geraamd op 21 500 euro”, besluit Maertens.