“Met het Impulsfonds #izegemhelpt dragen we ook op lokaal vlak een stevig steentje bij om de impact van de coronacrisis en de bijhorende maatregelen te verzachten. In de eerste plaats spitsen we ons nu toe op wie vandaag het meest getroffen wordt: de meest kwetsbaren, onze handelszaken, horeca-uitbaters en bedrijven. Eens we meer duidelijkheid hebben over wat wanneer opnieuw mag en kan, bekijken we in detail hoe we onze verenigingen en organisatoren van evenementen extra steun kunnen bieden. Deze zomer komt er ook zeker een aangepast Izegems aanbod inzake activiteiten en toerisme, zodat elke Izegemnaar kan genieten van ‘vakantie in eigen stad en streek’”, legt burgemeester Bert Maertens (N-VA) uit.

Kwetsbaren ondersteunen

De campagne #izegemhelpt loopt intussen op volle toeren. Burgemeester Bert Maertens: “Onze medewerkers bellen geregeld met de 2.461 76-plussers en houden ook frequent contact met maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Er meldden zich al 250 vrijwilligers aan om een handje toe te steken bij wie hulp kan gebruiken. Ik ben echt “preus ip Izegem”, trots op de warmte en solidariteit die onze inwoners tonen in deze voor iedereen moeilijke tijd.

Het OCMW ondersteunt de financieel kwetsbaren in de stad. “We zorgen onder meer voor gezonde maaltijden aan huis, spelmateriaal voor de kinderen, extra voedselpakketten en hygiëneproducten. We zamelen pc’s en laptops in voor leerlingen die er zelf niet over beschikken en werken momenteel projecten inzake leerbegeleiding en opvoedingsondersteuning uit”, verduidelijkt schepen van Welzijn Ann Van Essche (CD&V).

Koop lokaal

De stad moedigt de Izegemnaars aan lokaal te kopen, ook tijdens de coronacrisis. Met de ‘Izegembon’ biedt het stadsbestuur daarvoor een extra stimulans. Elke inwoner kan vanaf mei aankoopbonnen kopen, waar de stad nog eens 20 procent bovenop doet. Wie voor bijvoorbeeld 100 euro bonnen koopt, kan zo na de coronaperiode 120 euro spenderen bij de Izegemse handels en –horecazaken die verplicht moesten sluiten. De stad betaalt het totale bedrag rechtstreeks aan de handelszaak in kwestie. “Op die manier vergroten we op korte termijn de inkomsten van de handelaars en bieden we ook de consument een aanzienlijk voordeel om lokaal te kopen”, stelt schepen van Economie Lisbet Bogaert (N-VA).

Zolang winkels gesloten moeten blijven, is de online verkoop voor hen cruciaal. Om alle Izegemse webwinkels overzichtelijk te bundelen, komt er een webplatform op de stedelijke website. Momenteel werkt het stadsbestuur ook een spaar- en getrouwheidsactie uit die de Izegemnaars ook na de coronacrisis moet blijven aanmoedigen lokaal te kopen. Voor zowel de Izegembon als het webplatform zullen geïnteresseerde ondernemers zich kunnen aanmelden via economie@izegem.be.

Een reeks belastingen en retributies, specifiek van toepassing op ondernemers, wordt verminderd. Schepen van Financiën Tom Verbeke (N-VA): “Het gaat om de belastingen op markten, op aanplakborden, op de verspreiding van reclamebladen, op markten en op taxidiensten. Ook de terrasbelasting voor horeca en het parkeergeld worden voor de duur van de beperkende coronamaatregelen niet aangerekend. Dat zorgt alles samen voor een lagere inkomst voor de stad van 150.000 euro.”

Eens eindelijk echt duidelijk is welke evenementen en activiteiten zullen mogen plaatsvinden tijdens de zomermaanden en eens we weten wanneer horecazaken opnieuw mogen openen, komt het stadsbestuur snel met een alternatief aanbod voor wie toerist in eigen stad en streek zal zijn. Ook verenigingen hebben soms te lijden onder de coronamaatregelen, doordat ze geplande financiële acties moesten annuleren bijvoorbeeld. “We laten ook hen zeker niet in de kou staan. Onze vrijetijdsdiensten brengen momenteel gedetailleerd  in kaart wat de impact voor onze verenigingen en organisatoren van evenementen. is. Wanneer dat afgerond is, werken we steunmaatregelen die we nu al in gedachten hebben concreet uit”, besluit de burgemeester.

Onderwerpen