Renovatie voor beschermde IJsputbrug in Brugge

Door Bert Maertens op 15 juni 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Op 15 juli starten de renovatiewerken aan de IJsputbrug aan het Minnewater in Brugge. De werken moeten afgerond zijn tegen 1 november van dit jaar. Voor de renovatie voorziet de Vlaamse Regering voorlopig in een bedrag van 200 000 euro. Met uitzondering van het houten brugdek dat een anti-slipprofilering krijgt, blijft het uitzicht van de bijzondere brug ongewijzigd. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).

 

De opvallende IJsputbrug werd in 2002 geopend naar aanleiding van Brugge Culturele Hoofdstad. De brug verbindt het Vestibuleplein op het Kanaaleiland over de vestingwallen naar het Minnewaterpark. Na bijna twintig jaar isde brug aan herstelling toe. “De Vlaamse Regering voorzag na een eerste raming 200 000 euro. Momenteel worden de offertes nagekeken en loopt het prijsonderzoek, zodat de correcte kostprijs snel duidelijk wordt. Het Agentschap Onroerend Erfgoed gaf intussen toelating om de werken aan het beschermd erfgoed uit te voeren”, verduidelijkt Bert Maertens.

 

Tijdelijke voetgangersbrug

Het uitzicht van de brug wordt niet gewijzigd met uitzondering van het houten brugdek waarin een anti-slipprofilering wordt voorzien. “Tijdens de duur van de  werken zorgt de Vlaamse Waterweg voor een tijdelijke voetgangersbrug van drie meter breed. Er worden geen hoogstambomen gerooid. Alle overhangende takken van de bomen worden vooraf door stad Brugge gesnoeid en waardevolle beplantingen worden beschermd”, vertelt Bert Maertens.

 

N-VA Brugge reageert tevreden

Ook Pol Van Den Driessche van N-VA Brugge kwam begin mei al tussen bij het stadsbestuur van Brugge en pleitte voor de opfrissing van het Bargeplein en de Ijsputbrug.  “Het plein met de golvende luifel en de voetgangersbrug is voor veel toeristen de eerste impressie van Brugge. De brug en de luifel bieden vandaag jammer genoeg een matte en verwaarloosde indruk. Het is positief dat de Vlaamse Overheid nu actie onderneemt en de brug renoveert.  Hopelijk volgt ook stad Brugge en voorziet ze de luifel van een nieuwe felle verflaag. Zo zal het Bargeplein opnieuw uitnodigend blinken om de vele toeristen welkom te heten”,  besluit Van Den Driessche.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is