Steeds meer chauffeurs De Lijn betrapt op gsm-gebruik achter het stuur

Door Bert Maertens op 20 juni 2022, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

In 2018, 2019, 2020 en 2021 kregen in totaal 205 chauffeurs van De Lijn een boete van de politie omwille van het gebruik van een gsm achter het stuur. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) opvroeg bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken  Lydia Peeters (Open Vld). “Dat dat aantal de laatste jaren steeg is verontrustend. Ik kan begrijpen dat de verleiding soms groot is, maar chauffeurs staan mee in voor de veiligheid van de reizigers. Net als alcohol is gsm-gebruik achter het stuur dan uiteraard totaal uit den boze”, stelt Maertens.

Terwijl in 2018 en 2019 nog respectievelijk 35 en 42 chauffeurs van De Lijn een geldboete kregen voor gsm-gebruik, steeg dat aantal in 2020 en 2021 naar 68 en 60.  In diezelfde periode 2018-2021 schreef de politie zo een boetebedrag uit van 23.199,12 euro.

Geen rijverbod voor gsm-gebruik

Geen enkele chauffeur kreeg sinds 2018 een rijverbod voor het gebruik van de gsm tijdens het rijden met de bus. De Lijn kent ook geen ongevallen die veroorzaakt werden door het gebruik van een gsm. Alle betrokken chauffeurs werden door hun teamcoaches aangesproken. Daarbij werd steevast verwezen naar de policy over het gebruik van de gsm op de voertuigen die iedere medewerker ondertekent bij aanwerving.

“Ik reken de komende jaren op beterschap. Zoniet moet De Lijn extra maatregelen nemen, van sensibilisering met een interne campagne tot het extra bestraffen van dergelijke verkeersovertredingen. Die kunnen immers de veiligheid van de reizigers in gevaar brengen en dat is het laatste wat je wil als je het goed voor hebt met de toekomst van het openbaar vervoer in Vlaanderen”, besluit Maertens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is