Vlaamse Overheid pakt zwart kruispunt in Brugge aan

Door Bert Maertens op 3 maart 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

Nog dit jaar worden de fietspaden op het kruispunt van de Leopold I-laan met de Scheepsdalelaan en de Leopold II-laan omgeleid en krijgen fietsers er een apart lichtengeregeld oversteekmoment. Dat blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). Het kruispunt behoort tot de lijst van gevaarlijke punten in Vlaanderen die het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) versneld wil wegwerken.

 

Tussen 2015 en eind 2017 gebeurden er zeven ongevallen op de kruising van de Leopold I-laan, de Scheepsdalelaan en de Leopold II-laan. “Daarbij werd telkens een fietser of bromfietser aangereden door een vrachtwagen, lichte vrachtauto of personenwagen”, weet Bert Maertens.

 

Vlaamse overheid investeert 100 000 euro

Bert Maertens: “Maatregelen drongen zich op. De fietspaden aan het kruispunt worden omgeleid zodat fietsers een apart lichtengeregeld oversteekmoment krijgen. Zodra het mogelijk is, wordt ook vierkant groen geïnstalleerd. Dit betekent dat fietsers en voetgangers tegelijk groen krijgen zodat ze niet in conflict komen met zwaarder verkeer zoals auto’s, bussen en vrachtwagens. Dit systeem verkleint het risico op een aanrijding van voetgangers of fietsers door gemotoriseerde voertuigen. De Vlaamse overheid investeert 100.000 euro in de aanpassing van de lichten”.

 

Veiligheid zwakke weggebruiker primeert voor N-VA Brugge

De uitvoering van de werken is nog dit jaar gepland. Het Brugse N-VA-parlementslid Maaike De Vreese reageert tevreden. “De aanpassing van dit kruispunt zal er voor zorgen dat er minder kans is op ongevallen met zwakke weggebruikersrs. Het is goed dat de Vlaamse Regering dit gevaarlijk punt aanpak, want de veiligheid in het Brugse verkeer is prioritair voor de N-VA”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is