Tussen 2015 en eind 2017 gebeurden er zeven ongevallen op de kruising van de Leopold I-laan, de Scheepsdalelaan en de Leopold II-laan. “Daarbij werd telkens een fietser of bromfietser aangereden door een vrachtwagen, lichte vrachtauto of personenwagen”, weet Bert Maertens.

Vlaamse overheid investeert 100.000 euro

Bert Maertens: “Maatregelen drongen zich op. De fietspaden aan het kruispunt worden omgeleid zodat fietsers een apart lichtengeregeld oversteekmoment krijgen. Zodra het mogelijk is, wordt ook vierkant groen geïnstalleerd. Dit betekent dat fietsers en voetgangers tegelijk groen krijgen zodat ze niet in conflict komen met zwaarder verkeer zoals auto’s, bussen en vrachtwagens. Dit systeem verkleint het risico op een aanrijding van voetgangers of fietsers door gemotoriseerde voertuigen. De Vlaamse overheid investeert 100.000 euro in de aanpassing van de lichten”.

Veiligheid zwakke weggebruiker primeert voor N-VA Brugge

De uitvoering van de werken is nog dit jaar gepland. Het Brugse N-VA-parlementslid Maaike De Vreese reageert tevreden. “De aanpassing van dit kruispunt zal er voor zorgen dat er minder kans is op ongevallen met zwakke weggebruikers. Het is goed dat de Vlaamse Regering dit gevaarlijk punt aanpak, want de veiligheid in het Brugse verkeer is prioritair voor de N-VA”.