Vlaanderen neemt eerste stap in aanpak zwart verkeerspunt in Beernem

Door Bert Maertens op 31 januari 2020

De Wingenesteenweg in Beernem is één van de 314 gevaarlijke punten in Vlaanderen. Tussen 2015 en 2017 gebeurden er op dit verkeerspunt negen ongevallen waarbij telkens een fietser of bromfietser was betrokken. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) stelde intussen al een studiebureau aan voor een grondige analyse van de verkeerssituatie. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

 

41 gevaarlijke punten in West-Vlaanderen

“Momenteel zijn er in West-Vlaanderen nog 41 gevaarlijke verkeerspunten”, weet Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA). “Het is de intentie van de Vlaamse Regering om alle zwarte punten zo snel mogelijk weg te werken. Eén van die punten ligt in Beernem.” Dat gevaarlijke punt is niet het drukke kruispunt aan het station, maar situeert zich in de Wingenesteenweg ter hoogte van de Spar. Op deze plek waren er tussen 2015 en 2017 in totaal negen ongevallen, zo blijkt uit het antwoord op de parlementaire vraag van Bert Maertens. Telkens was er een fietser of bromfietser betrokken. Van de negen ongevallen waren er drie met een lichte vrachtauto en vier met een personenauto. Bij één ongeval was enkel de fietser zelf betrokken en bij nog een ongeval kwam een bromfiets in aanrijding met een ander voertuig.

Bert Maertens: “Het is dus hoog tijd dat de Vlaamse overheid actie onderneemt en dit gevaarlijk verkeerspunt aanpakt. Een herinrichting is zeker op zijn plaats en moet zo snel mogelijk worden uitgevoerd. Een eerste stap is nu gezet: het Agentschap Wegen en Verkeer stelde een studiebureau aan voor een eerste grondige analyse van de situatie”.

 

Veiligheid zwakke weggebruikers primeert voor N-VA Beernem

Een exacte timing voor de verdere aanpak is echter nog niet gekend. Gijs Degrande, N-VA-fractieleider in Beernem rekent op snelle actie en reageert tevreden dat de eerste stap gezet is: “De veiligheid van de vele fietsers en bromfietsers op het dubbelrichtingsfietspad moet dringend verhoogd worden. En ook de voorsorteerstrook richting Brugge dient verlengd te worden. Daarnaast blijft N-VA voorstander voor een extra ontsluitingsweg langs de E40 richting de Beernemse bedrijventerreinen”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is