
Stuwen en sluizen hinderen vissen bij hun - soms lange – verplaatsingen door het water, onder meer op zoek naar voedsel of om zich voort te planten. Een vispassage helpt de vissen trapsgewijs zo’n hindernis te passeren. Dat is ook wat De Vlaamse Waterweg op de Leie in Menen beoogt. “De aanleg werd in 2024 vergund met een toen geraamde kost van 8,7 miljoen euro. Vlaams minister Annick De Ridder maakt voor de werken nog eens 5,5 miljoen euro extra vrij, wat de totale projectkost op iets meer dan 14 miljoen euro brengt. De voorbereidende werken startten reeds in april 2025. De echte aanleg van de vispassage start in augustus. In de loop van 2027 moet de vispassage operationeel zijn”, verduidelijkt Vlaams Parlementslid Bert Maertens.
De vispassage zal gedeeltelijk in de bestaande oever worden gebouwd. Het jaagpad wordt verplaatst en komt uiteindelijk parallel aan de nieuwe vispassage. Tijdens de werken zal er geen beperking zijn voor de scheepvaart, maar het jaagpad zal gedurende de hele werkperiode ontoegankelijk zijn. Fietsers kunnen een omleiding volgen.
Bouw nieuwe brug
De bouw van de nieuwe brug over de Leie en de infrastructuurwerken aan de doortocht van de Leie starten normaliter in 2026. De huidige brug over de Leie in Menen is te laag voor de binnenvaart en is aan vernieuwing toe. De Vlaamse Waterweg bouwt daarom een nieuwe, hogere brug en maakt ook de bochten in de Leie flauwer. “Voor Menen betekent dit ook het begin van een groot stadsvernieuwingsproject. Door de werken wordt de buurt immers aanzienlijk opgewaardeerd, met een groenere en aantrekkelijkere inrichting van de publieke ruimte en een veiligere weginfrastructuur voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Een duidelijke win-win voor de binnenvaart op de Leie én voor de inwoners van onze stad“, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Griet Vanryckegem (N-VA) uit Menen.
“In de periode 2020-2021 zijn al ongeveer 70 gebouwen gesloopt om plaats te maken voor het project. Maar beroepsprocedures zorgden voor uitstel van de bouw van de nieuwe brug. De minister en De Vlaamse Waterweg gaan er van uit dat de werken volgend jaar effectief van start gaan. Het einde van de werken is dan gepland in 2030”, duidt Bert Maertens.
Tijdens de werken zelf zullen er kortstondige periodes van stremming van de scheepvaart zijn, met name tijdens specifieke ingrepen zoals de afbraak van de bestaande brug en de montage van de nieuwe brug. Om de bereikbaarheid te garanderen, wordt de nieuwe brug naast de bestaande brug gebouwd.
Seine-Schelde
Het Seine-Scheldeproject heeft als doel de Seine en de Schelde via de Leie in Vlaanderen optimaal te verbinden voor de binnenvaart. “Grotere binnenschepen met meer laadvolume en drie lagen containers moeten de waterwegen kunnen gebruiken voor milieuvriendelijk goederentransport. Daarom investeert Vlaanderen volop in het verhogen van bruggen, het verruimen van sluizen en veilig verkeer op de waterwegen, met passeerstroken en het flauwer maken en verbreden van bochten op de Leie. Dat zijn grote maar erg nuttige investeringen. Want elk binnenschip haalt liefst 220 vrachtwagens van de weg en uit de file”, besluit Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens.